Kunstzinnige therapie

Kunst kan naast schoonheid en expressie ook een helende kwaliteit hebben. Ontroering kan gevoelens losweken, verwondering kan ineens zachtheid en openheid opwekken en acceptatie van het leven zoals het is. In die zin kunnen velerlei kunstvormen een helende uitwerking hebben.


Wat houdt kunstzinnige therapie in?
Wanneer je een kunstzinnig proces aangaat, ontmoet je jezelf in je wezenlijke kern en daarmee kom je dan naar buiten. Deze beweging versterkt je innerlijke kracht. Dat kan je helpen en ondersteunen bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, maar ook vorm geven aan nog onbenoemde aspecten in je leven.

Uitdrukking geven aan innerlijke beelden en emoties in een kunstvorm maakt het makkelijker mogelijk er naar te kijken. Je kunt er afstand van nemen en daardoor je er ook juist beter mee verbinden. Door deze wisselwerking kan er inzicht optreden en verwerking plaatsvinden.

Dit proces kun je ook omkeren. Als je je bijvoorbeeld verbindt met een bestaand kunstwerk of een gericht onderwerp en daar een uitbeelding aan geeft, dan roept dit meestal bepaalde gevoelens in je op. Zo kun je de kwaliteit ervan verinnerlijken, wat helend kan werken.

Om uitdrukking aan je proces te geven kun je werken met verschillende schilder- en tekentechnieken, met speksteen, gips of hout of door middel van boetseren.
Ervaring met de verschillende materialen is niet nodig.